Resipi Murtabak Megi Mudah Dibuat
Resipi Murtabak Megi Mudah Dibuat
![]() |
Murtabak megi |
Resipi Murtabak Megi Mudah Dibuat
Bahan-bahan
(aku guna sukatan untuk makan 7 orang kat rumah ni ya)
6 pek megi (tak kisah jenama apa pun) tapi aku guna 3 pek perisa kari dan 3 pek perisa ayam
7 biji telur
Serbuk lada hitam (1/3 sudu makan)
3 sudu makan minyak masak
Cara-cara
1. Rebus air panas untuk kembangkan megi nanti.
2. Rendam megi dalam air panas selama 2 minit. Toskan.
3. Pecahkan telur satu demi satu dalam bekas.
4. Masukkan bahan perisa megi tadi (aku guna 2 pek perisa ayam dan 2 pek perisa kari)
5. Masukkan lada hitam dan minyak masak.
6. Kalau rasa nak pedas lagi boleh tambah serbuk cili.
7. Tepuk telur biar sekata.
8. Masukkan megi yang dah kembang tadi dalam telur.
9. Kemudian panaskan kuali leper.
10. Ambil megi tadi dan bentukkan atas kuali sedikit demi sedikit ikut suka bentuk bulat atau petak. Pastikan megi diratakan dalam kuali supaya masak sehingga ke dalam.
11. Bila dah agak garing boleh palingkan sebelah lagi. (biasa akan garing dalam 2-3 minit jika api sederhana kuat)
12. Masak sehingga habis.
13. Boleh dihidangkan dengan sos atau makan macam tu je.
Ulasan
Catat Ulasan